Keskeisellä paikalla Raahea, aivan Perämeren rannalla kohoaa korkeuksiin harmaa rakennus. Kyseessä on Raahen Tornitalo, joka on valmistunut vuonna 1958. Tämä 14 kerroksinen tornitalo pitää sisällään 11 asuinkerrosta. Valmistuttuaan tornitalo toimi myös vesitornina. Asuinkerrosten yläpuolelle rakennettu vesisäiliö korotti Raahen vesijohtoverkoston painetta aina vuoteen 2019 asti, jolloin se poistettiin käytöstä uuden vesitornin valmistuttua. Korkeutta tällä Raahen pilvenpiirtäjällä on yhteensä 55 metriä, mikä tekee siitä Pohjois-Suomen korkeimman asuinrakennuksen.
Raahen Tornitalo tarjoaa hulppeat näkymät palkittuun saaristoon
Tornitalon kylkeä pitkin nousee hissi ylimpään kerrokseen, jossa on kaikille avoin näköalaterassi. Yksi hissikorin seinustoista on lähes kokonaan lasia, mikä mahdollistaa huikeiden maisemien ihailun matkan aikana. Ylimmässä kerroksessa on aikojen saatossa toiminut useampi ravintola, viimeisimpänä kaupunkilaisten suuresti rakastama kiinalainen ravintola Hai Long, joka joutui lopettamaan toimintansa 15 vuoden jälkeen keväällä 2021.
Ei kannata missään nimessä tyytyä ihailemaan maisemia pelkästään tornitalon näköalaterassilta lintuperspektiivistä, sillä Raahe tarjoaa nähtävää myös maasta käsin. Kaupungin idyllinen puutalokeskusta on kokemus itsessään, ja aivan sen sydämestä löytyy yhtenä Pohjoismaiden hienoimpana aukiona pidetty Pekkatori. Museovierailua ei kannata jättää välistä, sillä Raahen museossa pääsee näkemään vertaansa vailla olevan nähtävyyden; maailman vanhimman säilyneen sukelluspuvun Wanha herran. Tässä vain muutaman mainitakseni aiheesta Raahe nähtävyydet.
Kotimaanmatkailua parhaimmillaan
Oulun alapuolella oleva Raahe ei ole ehkä saavutettavuutensa puolesta kohde helpoimmasta päästä, mutta ehdottomasti sen arvoinen. Tunnin ajomatka Oulusta ja kolmen vartin Kalajoen hiekkasärkiltä tekee Raahesta loistavan päiväretkikohteen Pohjois-Pohjanmaan matkailijoille. Ainoana riskinä saattaa vain olla se, ettei sieltä tahdo pois enää lähteäkään.