Vihanti nähtävyydet turisteille ja kaupunkilaisille

Vihannista löytyy paljon nähtävää niin turisteille kuin kaupunkilaisillekin. Se on mahtava matkakohde etenkin luonnon ystäville, sillä kaupunki tunnetaan vihreistä nurmistaan ja luonnostaan. Raahesta on helppo suunnata päivämatkalle Vihantiin, sillä matkaa keskustasta on vain noin 30 kilometriä. Vihannin upeat luontopolut ovat jokaisen mieleen, mutta niiden lisäksi kaupungista löytyy myös museo sekä kaivos, jotka henkivät alueen historiaa. Jos et ole vielä lyönyt lukkoon ensi kesän matkasuunnitelmiasi, kannattaa sinun ehdottomasti sisällyttää niihin matka Vihantiin. Kohde on toki kaunis myös talvella, mutta kesällä kaupunki pääsee kunnolla oikeuksiinsa, kun ruoho ja puut alkavat taas vihertää kaupungille ominaiseen tapaan.

Vihanti nähtävyydet eivät rajoitu ainoastaan edellä mainittuihin. Kaupungista löytyy myös mielenkiintoinen kivilabyrintti nimeltä Jatulintarha. Sinne on mukava päästä seikkailemaan koko perheen voimin, ja sen tarinasta kerromme lisää seuraavaksi.

Vihanti nähtävyydet

Jatulintarha on Vihannin mielenkiintoisin kohde

Jatulintarha on mielenkiintoinen kivilabyrintti, eli toisin sanoen kivien muodostama polku. Niitä löytyy toki myös muualtakin Euroopasta, ja Suomessa niitä on kymmeniä. Yksi tällainen löytyy Vihannista. Ne kätkevät taakseen mielenkiintoisen palan Suomen historiaa.

Jatulintarhojen on ajateltu torjuvan pahoja henkiä, ja sen vuoksi niitä maalattiin kivikirkkojen seiniin jo 1400-luvulla. Uusimmat Jatulintarhat on kuitenkin rakennettu vasta 1900-luvulla. Niiden halkaisija on normaalisti noin kymmenen metriä ja kuviot vaihtelevat keskenään. Vihannin Jatulintarhan tarinan voi lukea paikan päältä löytyvästä taulusta samalla, kun seikkailee kivisessä labyrintissä.

Lampinsaaren sinkkikaivos

Vihannin Lampinsaaressa sijaitsi ennen vanha sinkkikaivos, joka aloitti toimintansa vuonna 1954. Kaivoksesta louhittiin sinkkirikastetta, minkä lisäksi sieltä löytyi myös jonkin verran kultaa ja hopeaa. Se tarjosi työpaikan sadoille työntekijöille, mutta se jouduttiin lopettamaan vuonna 1992 kannattamattomana yrityksenä. Kaivoskylä sisältää siitä huolimatta palan historiaa, ja alue kiinnostaa kovasti kaikkia turisteja.

Itse kaivokselle on pääsy kielletty sortumisvaaran vuoksi, mutta entisen kaivoskylän tilalle on tehty virkistysalue, jolle halukkaat pääsevät viettämään aikaa ja ihailemaan kaivoksesta löytyneitä erilaisia kiviä. Vihannin kaivos on saanut myös muistomerkin, joka löytyy Lampinsaaren kirkonkylältä. Myös erilaisia vanhoja koneita on nähtävillä, jotka myöskin henkivät alueen mielenkiintoista historiaa.

Vihanti nähtävyydet

Vihanti nähtävyydet ja kotiseutumuseo

Vihannista löytyy historian ystäville myös museo, jota kutsutaan makasiinimuseoksi tai Vihannin kotiseutumuseoksi. Kyseinen rakennus on peräisin 1860-luvun alusta, ja se lahjoitettiin kotiseutuyhdistyksen käyttöön vuonna 1948. Museossa on esillä Vihanti ja sen upea historia. Voit löytää talonpoikaisesineistöä ja muuta esihistoriallista esineistöä, jotka taatusti herättävät kenen tahansa mielenkiinnon. Esineitä on esillä yli 4 000 kappaletta, joten nähtävää riittää taatusti koko päiväksi ja kaikenikäisille.

Makasiinimuseo on avoinna vain kesäisin, ja sen vuoksi Vihanti nähtävyydet tarjoavat kesällä huomattavasti laajemman kattauksen kaikkea kuin talviaikaan. Museota on toki luvattu pitää auki myös muulloin sopimuksen mukaan, joten jos matkaat alueella aukioloaikojen ulkopuolella, kannattaa ottaa selvää siitä, voisitko päästä käymään museolla. Museo on suunnattu kaikenikäisille kävijöille ja se sopii kaikkien budjetille. Pääsymaksuksi on nimittäin ilmoitettu vain yksi euro henkilöä kohden.