Vihannin kaivos antoi kylälle elämän
Vihannin kaivos sijaitsee Lampinsaaren kylässä Pohjois-Pohjanmaalla. Lampinsaari syntyi kaivoksen ympärille ja sinne rakennettiin kaivoksen työntekijöille taloja ja palveluita, joita ihmiset arkielämässään tarvitsivat. Kaivoksesta louhittiin pääosin sinkkiä, mutta myös pieniä määriä kultaa ja hopeaa löydettiin. Kaivoksen omisti Outokumpu Oy, joka tuotti rikastetta kuljetettavaksi ulkomaille Raahen kautta. Myöhemmin Kokkolaan perustettiin uusi sinkkitehdas ja jalostus siirtyi ulkomailta sinne. Sotavuodet hidastivat kaivoksen käyntiin pääsyä, mutta hiljalleen toiminta pääsi vauhtiin. Kaivoksen viralliset toimintavuodet olivat 1954-1992, jona aikana kaivos työllisti paljon miehiä ja antoi elannon vielä useammille. Alun perin kaivoksen oli laskettu tuottavan 20 vuoden ajan.
Vihannin kaivos suljettiin kannattamattomana vuonna 1992. Tämän jälkeen Raahen kaivos, eli Laivakankaan kaivos odotutti hetken aikaansa, tarkemmin ottaen vuoteen 2010 saakka, ennen kuin siellä kullan kaivaminen päästiin aloittamaan.
Raahen kaivos, kultaa näkyvissä
Ensimmäinen kultaharkko Raahen kaivoksesta louhitusta kullasta valettiin vuonna 2011. Arvioitiin, että toiminta-aika olisi yli kymmenen vuotta ja se työllistäisi 80 ihmistä suoraan. Kaivos on avolouhos, jonka ympärillä sijaitsee kaikki tarvittava. Esimerkiksi rikastamo, sivukivialue ja vesialtaat.
Kaivoksen toiminta jouduttiin sittemmin lakkauttamaan toimittuaan tappiollisena. Kaivoksen avaamista on jälleen suunniteltu uuden yrittäjän voimin, mutta se siirtyy tasaisesti eteenpäin talousvaikeuksien vuoksi. Raahelle olisi erittäin hieno asia, jos kaivos saataisiin pyörimään kuin ennenkin. Jo työpaikkojen ja kaupungin vireydenkin vuoksi tämä on tärkeä asia. Tutkimusten mukaan kaivosalueella on vielä kultaa reilusti.
Vihannin kaivoksen loppu
Kaivoksen loppu koitti vuonna 1992, kun kaivos ei enää kannattanut. Ihmiset hakeutuivat muualle ja etsivät töitä sieltä mistä niitä sai lama-aikana. Kaivoksen rakennukset purettiin, mutta asunnot jätettiin ja niissä asutaan vielä tänäkin päivänä. Vaikka kaivos loppui, kaivoskylä jäi elämään. Ihmiset viihtyvät pienessä yhteisössään hienosti ja puhaltavat yhteen hiileen.
Parhaat Vihanti nähtävyydet ovat tietenkin itse kaivos, kun etsii mieleenpainuvia vierailukohteita juuri Vihannin alueelta. Tänä päivänä kaivoksen alueella on virkistysalue kielletyn alueen sijasta. Sumppitunturin nimelläkin tunnetulle alueelle voi mennä retkeilemään ja ulkoilemaan sekä ihailemaan kaivoksesta jääneitä kiehtovan värisiä kiviä. Kiviä katsellessaan voi leikitellä ajatuksella, pitääköhän se kenties jotain arvokasta sisällään. Ainakin arvokkaita muistoja.
Vihanti ja Lampinsaari
Lampinsaari on edelleen voimissaan, vaikka kaivoksen loppuminen aiheuttikin väkiluvun määrän putoamisen. Kylä mainostaa muuttuneensa kaivoskylästä kotikyläksi. Kylän elämä on vireää, vaikkakaan ei aivan niin vireää kuin kaivosaikoina. Elämä muuttaa muotoaan, niin tässäkin tapauksessa. Kuten Vihanti tämäkin kylä kuuluu nykyisellään Raahen kaupunkiin. Kyläläiset ovat silti ylpeitä lampinsaarelaisia, eivätkä siitä muuksi muutu, ja miksi pitäisikään. Eihän nimi miestä pahenna ellei mies nimeä.
Lampinsaari ja Vihannin kaivos kuuluvat yhteen ikuisesti. Kaivosalue on kyläläisille tärkeä ja sitä muistellaan vaikkakin elämä on jatkanut kulkuaan toisenlaisena. Lampinsaaressa voi käydä myös matkailuauton kanssa camping alueella aina syyskuun loppuun saakka. Siellä kerrotaan olevan mukavia kinttupolkuja kierrettäväksi, opastusta kalastuksen ja metsästyksen parissa ja vaikka mitä muuta mukavaa puuhaa matkailijoille.