Jatulintarha huokuu historiaa

  • tehnyt
Jatulintarha huokuu historiaa

Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita löytyy Vihannin lähettyviltä. Rintin asukasyhdistys rakensi sinne jatulintarhan, joka symbolisoi Vihannin kivikautista historiaa. Jo muinaiset ihmiset rakensivat niitä, ja jatulintarha on muinaissuomalainen ilmiö. Niiden alkuperäistä merkitystä ei tiedetä varmaksi, mutta jatuli tarkoittaa jättiläistä, joiden uskottiin asuttavan Suomea ennen saamelaisia. Rakentamalla jatulintarhan kyläläiset halusivat korostaa sitä, että alueella on asuttu jo pitkään ja se on muistona siitä.

Jatulintarha on polku, jonka muinaiset ihmiset reunustivat kivillä. Niitä on rakennettu tiettävästi pronssikaudesta aina keskiajalle asti, ja niihin on liitetty useita erilaisia uskomuksia. Esimerkiksi merimiehet ja kalastajat toivoivat parempia ilmoja jumalilta rakentamalla jatulintarhan.

Vihanti on täynnä historiaa

Kun meren pinta laski jääkauden loppumisen seurauksena, Vihanti nousi merestä hiljalleen tuhansia vuosia sitten. Siellä oli asutusta jo ammoisista ajoista ja esimerkiksi kivikauteen liittyviä löytöjä on tehty paljon. Alueelta on löydetty keramiikkaa sekä muinaisia kirveitä, joita on käytetty kivikaudella työkaluina.

Jatulintarha on yksi mielenkiintoisimpia ilmiöitä suomalaisessa kulttuurissa. Niitä löytyy ympäri maailma, mutta erityisen paljon Perämeren merenkurkun alueelta. Intiasta on löydetty maailman vanhimmat kivilabyrintit, jotka ovat parhaimmillaan jopa 5 000 vuotta vanhoja. Ne ovat yleensä noin 10 metriä halkaisijaltaan ja suurimmat kivikehät ovat olleet jopa 25 metrisiä.

Jatulintarha ja keskeisimmät seikat

Jatulintarhat ovat suomalaisille hyvin tärkeitä muistoja menneisyydestä. Ne ovat joka puolella maapalloa hyvin samankaltaisia ja sisältävät muun muassa seuraavanlaisia ominaisuuksia:

  • Kehämainen kivilabyrintti
  • Keskimäärin 10- 15 metriä halkaisijaltaan
  • Jatulintarhoja on löytynyt joka puolelta maailmaa
  • Liittyvät todennäköisesti kalastusonneen ja hedelmällisyyteen

Vihannissa on paljon nähtävää

Vihannista löytyy jatulintarhoja ja hiidenkiukaita, joita ulkopaikkakuntalaiset voivat tulla ihailemaan pitkienkin matkojen päästä. Vihannin läheisyydestä löytyy jatulintarhan lisäksi hiidenkiukaita, jotka ovat luultavasti toimineet hautapaikkoina muinaisille suomalaisille. Ne ovat toimineet aarteiden kätköpaikkoina, kun ihmiset ovat liikkuneet esimerkiksi ravinnon perässä pidempiä matkoja.

Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita voi ihastella Vihannissa, joka tarjoaa myös muita mielenkiintoisia luontoelämyksiä. Hiidenkiukaita ei tule sekoittaa pirunpeltoihin, jotka ovat muodostuneet luonnon toiminnan myötä. Vihannin alueelta on löydettävissä hiekka- ja soraharjuja sekä suuria jokia, kuten Vihanninjoki, Piipsanjoki sekä Luohuanjoki. Näissä maisemissa suomalaiset ovat viihtyneet jo tuhansia vuosia, joten Vihanti huokuu menneisyyden mystiikkaa.